Aftrek eigen woning verdubbeld

DEN HAAG – De fiscale aftrek voor de eigen woning is sinds 2000 bijna verdubbeld van 16,9 miljard euro tot ruim 33 miljard euro in 2011. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt.

Het belastingvoordeel voor de huizenbezitters kwam daarmee uit op ruim 14 miljard euro. In 2010 kostte de aftrekpost de schatkist nog 12 miljard euro. Het grootste deel van de aftrek, 32,3 miljard euro, betrof vorig jaar de zogeheten hypotheekrenteaftrek.

Het voordeel kwam vorig jaar gemiddeld uit op 290 euro per maand per huishouden. Vooral mensen met de hogere inkomens profiteren van het belastingvoordeel. Voor de hoogste inkomens bedroeg het maandelijkse voordeel 520 euro, bij de laagste inkomens bleef dit steken op 130 euro.

Van de huishoudens met de laagste inkomens had vorig jaar nog geen 17 procent voordeel van de aftrek voor de eigen woning. Dit loopt op tot 92 procent van de hoogste inkomens. De grootverdieners profiteren het meest van de regeling omdat ze doorgaans duurdere huizen bezitten en in een hoger belastingtarief kunnen aftrekken.

Of de fiscale aftrek de schatkist de komende jaren nog meer gaat kosten hangt volgens het CBS af van de ontwikkeling van de huizenprijzen en het besluit van de politiek over de hypotheekrenteaftrek.

Bron: business compleet